,

Diastaza abdominala

Diastaza abdominala - Apollus Institute

DIASTAZA ABDOMINALA, sub denumirea medicala de diastaza sau dehiscenta abdominala, separatia muschilor abdomenului se prezinta ca un spatiu distantat de la capul sternului pana la ombilic, evidentiat mai ales prin incordare (de 2,7 cm sau mai mare intre muschii din partea stanga si cea dreapta), fiind foarte des intalnita in randul gravidelor (aproximativ 30% din femeile insarcinate – conform unor alte studii un procent de 100% din femei se confrunta in ultimul trimestru cu o forma de diastaza abdominala).

În timpul sarcinii, printre zecile de transformări prin care trece organismul tău, are loc şi subţierea, alungirea şi îndepărtarea muşchilor abdominali drepţi, pentru a face loc uterului să se extindă. Muşchii abdominali drepţi sunt cei de pe-o parte şi alta a liniei mediane a abdomenului. Sunt muşchi lungi, cu fibre verticale şi sunt cei care dau aspectul de “pătrăţele” la sportivi.

Teoretic, diastaza se îngustează în mod natural în primele săptămâni după naștere. Practic însă, la o bună parte dintre femei (până la două treimi în cazul celor aflate la a doua sarcină), aceşti muşchi rămân depărtaţi şi după naştere. Ce înseamnă asta? Înseamnă ca este posibil ca, în ciuda faptului că ai reuşit să ajungi la numărul de kilograme dorite, burta ta să semene în continuare cu cea a unei femei însărcinate.

Câteva dintre consecințele diastazei abdominale în timpul sarcinii sunt următoarele:

 • Podeaua pelvină își pierde fermitatea, provocând prolaps, incontinență urinară și dureri constante în zona pelviană;
 • Apariția unei umflături în mijlocul abdomenului în timpul antrenamentului fizic;
 • Slăbirea sprijinului asupra organelor interne;
 • Lăsarea pielii în zona abdomenului;
 • Arsuri, digestie proastă și senzație de greutate la stomac;
 • Dureri de spate;
 • Hernie ombilicală, inghinală sau abdominală.

Factori de risc

 • gravidelor care au peste 35 de ani;
 • gravidele care au gemeni sau tripleţi;
 • mamelor care au născut prin cezariană;
 • este greutatea mare a copilului la naştere.

Tratament

Kinetoterapia

– Recuperarea poate dura doar 2-3 luni sau poate dura un an, în funcţie de cât de depărtaţi sunt muşchii. Însă chiar şi după aceea, orice revenire la exercițiile clasice pentru abdomen ar putea duce din nou la separarea mușchilor abdominali drepţi.
Vestea bună este însă că diastaza abdominală poate fi tratată (sau măcar ameliorată) chiar dacă a trecut deja mai mult timp de la naştere.

Chirurgical

Daca nu se remediaza de la sine (de obicei in decurs de 8 saptamani de la nastere), diastaza abdominala este o problema cu care se poate trai. Daca totusi va deranjeaza, exista in acest sens si posibilitatea unei interventii chirurgicale denumita abdominoplastie;
Chirurgul efectueaza o plicatura (impatureste) si coase laolalta puntea centala slabita, uneori operatia putand fi efectuata laparoscopic.