Luxatia scapulo-humerala
Luxatia scapulo-humerala
Luxatia scapulo-humerala este o afectiune de tip traumatic, care apare in urma deplasarii permanente a extremitatilor articulare de la nivelul umarului. Este cea mai frecventa luxatie, esten intalnita mult mai des la adulti decat la copii. Aceasta poate sa fie cauzata de un traumatism direct sau de unul indirect, capul humeral nu se mai afla in cavitatea glenoida, iar suprafetele articulare isi pierd contactul dintre ele.
Simptome:
– durerea taioasa;
– tumefactia ;
– impotenta functionala a umarului aproape totala;
– deformarea si atitudinea vicioasa caracteristica;
– semnul epoletului (relieful deltoidului coborat brusc);
– bombarea santului deltoido-pectoral, se poate palpa capul humeral in axila;
– semnul Berger ( la apropierea bratului de corp se observa ca acesta revine in abductie).
Tratament
Luxația umărului reprezintă o urgență ortopedică și tratamentul presupune reducerea luxației cât mai repede posibil. Reducerea constă în repunerea în articulație a celor două capete osoase prin tracțiunea brațului. Această manevră poate necesita anestezie generală sau anestezie locală intraarticulară, în funcție de gradul de relaxare musculară și de complianță ale pacientului.
Cu toate acestea, numărul cazurilor de luxație sau subluxație recurentă este de aproximativ 30%. Prin urmare, dacă au existat două episoade recurente de luxație sau subluxație a umărului este indicată stabilizarea chirurgicală.
Reducerea
Imediat ce luxația umărului a fost redusă de către medicul specialist, durerea va scădea în intensitate. Se recomandată administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau analgezice, aplicatiile de gheața sunt importante pentru controlul durerii, contribuind la scăderea edemului.
Reducerea luxației se efectuează prin una din următoarele metode: Hipocrate, Milch, Stimson, Von Artl, Kocher etc.
Imobilizarea
În anumite condiții este posibilă reducerea imediată a dislocării umărului. În cazul persoanelor care practică activități sportive, această manevră poate fi efectuată de către medic chiar în câmpul de joc. În mod obișnuit, după reducerea luxației, umărul este imobilizat cel puțin 3 săptămâni. Odată ce umărul a fost luxat, articulația poate deveni instabilă și crește riscul de apariție a luxațiilor recidivante sau a altor tipuri de traumatisme la acest nivel.
Recuperarea medicală
Recuperarea medicală este deosebit de importantă în restabilirea mobilității articulației a umărului.
Kinetoterapia, electroterapie și masaj joacă un rol important în combaterea durerii, refacerea forței musculare și stabilității articulare, reluarea activităților zilnice. Recurența luxației umărului poate fi diminuată prin continuarea programului de cultură fizică medicală după primul episod de luxație
Obiectivele recuperarii luxaţiei scapulo-humerala sunt:
– Combaterea durerii şi a inflamaţiei ;
– Refacerea mobilităţii articulare ;
– Refacerea elasticităţii musculare;
– Refacerea forţei musculare ;
– Refacerea rezistenţei musculare ;
– Recâştigarea coordonării musculaturii ;
– Ameliorarea capacităţii de efort.
Mijloacele programului kineticpentru luxaţia scpulo-humerală se pot ordona, astfel:
– posturări diferite;
– mobilizări active cu eliminarea gravitaţiei;
– manevre de întindere capsuloligamentară;
– exerciţii izometrice ale umărului;
– tehnici de facilitare neuroceptivă;
– exerciţii active şi active cu rezistenţă.
Intervenția chirurgicală
Unele cazuri pot necesita intervenții chirurgicale, cum ar fi luxația umărului recidivantă sau asocierea unei fracturi osoase. De asemenea, tratamentul chirurgical este indicat atunci când luxația de umăr asociază leziuni la nivelul mușchilor, tendoanelor, nervilor sau vaselor de sânge.