Poliartrita reumatoida
Poliartrita reumatoida
Reprezinta o boala inflamatorie cronica sistemica cu etiologie necunoscuta, caracterizata mai ales prin afectarea articulatiilor care de obicei evolueaza continuu spre degradare, avand ca rezultat instalarea inflamatiilor, a incapacitatilor si in majoritatea cazurilor a handicapurilor.
Tendinta spre evolutie si agravare justifica aplicarea conceptului de profilaxie secundara, iar cea inflamatorie pe cel de recuperare. Din acest motiv, metodologia celor doua tipuri de asistenta se intriga.
De asemenea nu trebuie uitat faptul ca poliartrita reumatoida nu este o boala doar a articulatiilor, mai poate afecta treptat si alte organe ( rinichi, plamani, cord si ochi).
In stadiul avansat, articulatiile se tumefiaza, se deformeaza si anchilozeaza, ceea ce duce la incapacitate functionala, stari de epuizare si atrofierea muschilor din jurul articulatiilor.
Cauza aparitiei poliartritei reumatoide nu se cunoaste, insa boala este considerata a fi autoimuna.
Se stie ca factorii de mediu pot juca un rol important in declansarea acestei boli. Sistemul imunitar ataca tesuturile articulare moi si pe cele conjuctive din componenta altor structuri ale corpului, cum ar fi vasele sanguine si plamanii.
In final, apar in articulatiile afectate deformari, instabilitati si fibroza, dar se si produc eroziuni ale cartilajelor, oaselor si ligamentelor articulare. Viteza de distrugere a articulatiilor variaza de la persoana la persoana, tabloul clinic fiind influentat de numerosi factori printre care si predispozitia genetica.
Simptome
Varsta medie de aparitie a acestei boli este de 35-50 de ani, pentru 80% dintre pacienti, poliartrita poate aparea de fapt la orice varsta, inclusiv in copilarie, referindu-ne la poliartrita reumatoida juvenila, cu o frecventa de doua ori mai mare la fete, decat la baieti.
Cele mai frecvente simptome de debut sunt urmatoarele:
- debutul este de obicei lent, insidios, dar poate fi si brusc, cu inflamatia simultana a mai multor articulatii;
- durerea in articulatiile inflamate este principalul simptom clinic;
- limitarea mobilitatii unei articulatii (redoare) pentru cel putin o ora, in cursul diminetii;
- dureri musculare;
- tumefierea articulatiilor, unde se pot produce compesiale nervilor, ducand la aparitia anesteziei;
- scadere in greutate;
- oboseala, stare de disconfort.
Aceste simptome apar treptat, in decursul mai multor luni si nu trebuie ignorate. Poliartrita reumatoida este o boala invalidanta, cu evolutie cronica si complicatii severe.
Tratament
Tratamentul poliartritei reumatoide poate fi pe bază de antiinflamatori, corticosteroizi, imunosupresoare sau alte medicamente care încetinesc agravarea bolii. Pe lângă acest tratament medicamentos, se recomandă și repausul care ameliorează durerea, evitarea efortului și presiunea aplicată articulațiilor afectate, precum și adoptarea unei diete sănătoase.
Kinetoterapia intra in actiune concomitent cu celelalte mijloace recuperatorii, in cadrul planului terapeutic general, fara a exclude alte terapii, iar scopul programelor kinetoterapeutice este ca prin aplicarea lor pacientii sa se reintegreze in viata socio-profesionala de la care au fost oarecum privati. Actualmente, tratamentele disponibile sunt capabile sa aduca o scadere a durerilor survenite ca si manifestare a bolii, scaderea intr-un anumit grad a inflamatiei cat si imbunatatirea circulatiei periferice.
Obiectivele kinetoterapiei
- Prevenirea si combaterea durerii si a inflamatiei;
- Realiniamentul segmentelor si corectarea axelor articulare;
- Mentinerea sau cresterea mobilitatii articulare;
- Mentinerea sau cresterea fortei si rezistentei musculare;
- Tratamentul individualizat si permanet adaptat bolii;
Tratamentul prin masaj are de asemeni un rol deosebit in tratamentul bolnavului cu poliartrita reumatoida, efectele benefice ale acestuia fiind resimtite la nivelul tegumentelor, al circulatiei periferice de retur si asupra starii psihice ale bolnavului inducandu-i o stare de bine si comfort emotional.
Terapia ocupationala joaca un rol foarte important in rutina recuperarii, aceasta urmarind refacerea mobilitatii articulare sub toate componentele ei: amplitudinea articulara, forta si rezistenta musculara si abilitatea miscarilor in scopul castigarii unei maxime independente la domiciliu cat si la locul de munca.
Intreg tratamentul kinetoterapeutic trebuie asistat si indrumat de catre un specialist, kinetoterapeut sau terapeut ocupational.