Terapia Tecar
Este o terapie non invazivă şi nedureroasă. A fost folosită cu succes din 1970, în tratarea a numeroase patologii precum: artroză, epicondilită, bursită, contracturi musculare, tendinită, sciatică, spondiloză, coxartroză, sindrom de canal carpian, gonartroză, fasciită plantară.
Terapia TECAR poate fi utilizată alături de masaj, mișcare pasivă, miscarea activa și alte tehnici.
Terapia TECAR susține vindecarea atât la nivel macroscopic, cât și celular. La nivel macroscopic, prin încălzirea țesuturilor și, prin urmare, creșterea aportului de sânge în zonă, schimbul dintre vene și țesuturi are loc mai rapid, iar țesutului i se furnizează mai mult oxigen și substanțe nutritive într-un timp mai scurt.
Terapia TECAR îmbunătățește metabolismul de la nivelul țesutului, care, în schimb, determină o vindecare mai rapidă. Terapia TECAR poate fi folosită în timpul sau imediat după antrenament pentru obținerea unor rezultate imediate și semnificative.
Principalul efect medical al Terapiei TECAR este cel ANALGEZIC.
CONTRAINDICAŢII
- Pacemaker cardiac
- Graviditate
- Insuficenţă venoasă
- Cancer osos
- Osteoporoza
- Hematoame recente
- Aparat auditiv
- Dispozitive contraceptive
- Pacienti epileptici
- Febra si infectie
Terapia Shockwave
Afectiunile musculo-scheletice cronice, osificarea defectuoasa a fracturilor, durerile musculare provocate de statul prelungit pe scaun si pozitia defectuoasa, precum si durerile asociate traumatismelor sportive pot fi vindecate acum, in cateva minute, printr-o terapie cu unde de soc, fara sa mai fie nevoie de administrarea de analgezice.
Terapia ShockWave – ESWT (Extracoropreal Shock Wave Therapy) reprezinta metoda neinvaziva de combatere a durerii si tratament in principal pentru afecțiunile sistemului musculo-scheletal. Tehnologia cu unde de soc, ale carei efecte benefice au fost dovedite in peste 80% dintre aplicatiile terapeutice indicate, amelioreaza rapid aproape orice fel de durere si reda mobilitatea, fara anestezie, fara a mai fi nevoie de alte medicamente analgezice si, foarte important, fara reactii adverse. Terapia shockwave inlocuieste cu succes interventiile chirurgicale, rezultate excelente fiind obtinute in medicina sportiva, ortopedie sau in urologie (mai exact in tratarea Disfunctiei erectile).
Are aplicatii multiple in ortopedie, recuperare si medicina sportiva, avand ca efecte imbunatatirea metabolismului si microcirculatiei, decalcifierea fibrelor, imbunatatirea productiei de colagen, o componenta esentiala a articulatiilor si cartilagiilor, precum si detensionarea musculaturii.
Tehnologia are in spate cercetari de durata, fiind introdusa in Europa acum trei decenii, ca derivat al litotritiei mecanice – spargerea si faramitarea pietrelor renale cu ajutorul undelor sonice. Unul dintre cele mai avansate aparate care foloseste terapia extracorporeala Shockwave (ESWT) este AR2 Dornier, care spre deosebire de alte tehnologii, produce unde de soc consistente si repetate, pentru un tratament de succes. Principalele avantaje sunt timpul scurt de ameliorare a durerii, efectele adverse minore sau inexistente si timpul redus de tratament (in jur de 20 de minute),
Dr. Cristina Petrovici, medic de familie, pentru Ziare.com
Terapia cu unde de soc tinteste o gama larga de afectiuni, printre care: inflamatii ale tendoanelor, ca urmare a suprasolicitarilor sau ca urmare a proceselor degenerative; durerile acute si cronice la spate, umar, gat, genunchi, din cauza muschilor scurtati sau ingrosati permanent (multe ca urmare a pozitiilor defectuoase sau suprasolicitarii); dureri menstruale si premenstruale; sindromul de umar dureros; epicondilita; fasciita plantara; bursitele sau osteopatiile.
Terapia este indicata si in cazul osificarilor defectuoase in urma fracturilor. Atunci cand oasele fracturate nu se pot vindeca pot aparea complicatii grave.
De asemenea, aparatul cu unde de soc poate “topi” calcifierile osoase, asa cum sunt pintenii calcaneeni (ciocurile la calcai).
Accidentarile excesive sunt responsabile pentru aproape 30% dintre leziuni in fotbal si se dezvolta, in timp, ca urmare a stresului musculaturii, articulatiilor si tesuturilor moi, din cauza timpului insuficient alocat vindecarii. Prevenirea si accelerarea timpului de vindecare a leziunilor sunt cruciale pentru cluburile de fotbal si jucatorii lor pretiosi.
Shockwave este o noua tehnologie care utilizeaza undele de soc pentru tratamentul durerilor cronice ale sistemului musculoscheletal. Terapia Shockwave are la baza generarea unei energii foarte intense intr o perioada foarte scurta de timp (10 milisec), unda de soc strabatand astfel tesuturile cu o viteza mai mare decat viteza sunetului.
Cum functioneaza ?
- Unda de soc creeaza o presiune mecanica asupra tesuturilor afectate , ceea ce duce la cresterea permeabilitatii celulare,crescand asfel microcirculatia si metabolismul celular, grabind asfel vindecarea precum si dizolvarea depunerilor calcare.
- Unda de soc actioneaza asupra durerii prin 2 mecanisme
- Hiperstimulare anestezica- cand nervii asupra careia actioneaza unde de soc sunt hipestimulati atat de mult incat isi scad activitatea este un efect temporar care apare la prima sedinta.
- Apoi prin stimularea in continuare a nervilor , in urmatoarele sedinte de terapie se trece de pragul limita ,aparand astfel o recalibrare a perceperii senzatiei de durere.
Avantajele terapiei shockwave:
- eficienta in 70-80% din cazuri
- tratarea durerii cronice
- cresterea mobilitatii
- fara medicamente
- terapie de scurta durata 10-20 min. Sunt necesare intre 3-5 sedinte,cu o pauza intre ele de 5-10 zile.
- tratament nonchirurgical, noninvaziv
Afectiuni ce se pot trata prin terapia cu shockwave:
- Fasceita plantara – se datoreaza unei inflamatii de lunga durata ale fasciei plantare sau a tendonului achilean la locul de prindere al acestora de calcaneu. Terapia shockwave este capabila sa elimine simptomele putand sa calcati iarasi cu toata forta pe picior fara durere.
- Durerea de sold – bursita trohanteriana care se formeaza intre muschiul fesier mare si trohanter .
- Durere de genunchi – tendinita rotuliana manifestata prin durere la insertia tendonui rotulian.
- Durere la nivelul tendonului achilean – tendinita achileana care poate sa apare in urma unor activitati ca alergatul, saritul sau alte traume.
- Dureri de umar – Terapia shockwave si-a dovedit eficenta in 81% din cazuri reducand durerea si crescand mobilitatea umarului. Daca ai o activitate sportiva care solicita umarul, sau o durere la ridicarea bratului este posibil sa scapi fara operatie.
- Dureri de cot – epicondilita mediala si laterala reprezinta inflamatia insertiei tendoanelor musculaturii bratului si se manifesta prin dureri la nivelul cotului accentuate de miscarea si mai ales rotatia antebratului.
- Dureri de spate – Aproape toate lumea la un moment dat a suferit de durere de spate, aparuta la serviciu, in timpul activitatilor zilnice, sau in perioada de vacanta. Americanii cheltuiesc aproape 50 miliarde de dolari anual pentru tratamentul durerilor de spate, aceasta afectiune ocupand locul 2 ca frecventa in cadrul afectiunilor neurologice.
Contraindicatii:
- infiltratia cu cortizon trebuie sa fie facuta cu cel putin o luna inainte de terapia shockwave
- administrarea concomitenta a medicamentelor anticoagulante ca heparina sau fraxiparine
- formatiuni tumorale in zona tratata
- sarcina
- diabet
- Pacemaker cardiac
- Insuficenţă venoasă
- Cancer osos
- Osteoporoza
- Hematoame recente
- Aparat auditiv
- Dispozitive contraceptive
- Pacienti epileptici
- Febra
- Infectie
Electroterapie
Electroterapia – puterea vindecatoare a curentului electric
Electroterapia consta in folosirea curentului electric pentru stimularea tesuturilor, cu scopul vindecarii diferitelor afectiuni sau al recuperarii anumitor functii pierdute ale organismului.
Folosita inca de la sfarsitul secolului al XIX- lea pentru tratarea diferitelor afectiuni, electroterapia s-a dovedit a fi o solutie eficienta pentru oasele, cartilajele, ligamentele, tendoanele si diferitele celule ale corpului nostru care sunt influentate pozitiv de electricitate.
Tipuri de terapie pe baza de curenti cu impulsuri:
- terapia prin curenti de joasa frecventa care este indicata in tratamentul musculaturii abdominale hipotone, incontinenta sfincterului vezical si anal, stari dupa traumatisme acute ale aparatului locomotor, grupe musculare disfunctionale din vecinatatea celor denervate;
- terapia musculaturii total denervate care foloseste forme de curenti de intensitate si frecventa diferite, iar ca modalitate de aplicare a electrostimularii avem tehnica bipolara si cea monopolara;
- terapia musculaturii spastice care este indicata in spasticitate in pareze, paralizii de origine cerebrala, spasticitati consecutive traumatismelor la nastere, leziuni traumatice cerebrale si medulare (cu exceptia paraliziilor spastice), pareze spastice in scleroza in placi, hemipareze spastice dupa AVC, boala Parkinson. Insa, este contraindicata in: scleroza laterala amiotrofica si scleroza difuza avansata;
- stimularea contractiei musculaturii netede: se realizeaza prin aplicarea de impulsuri exponentiale cu durata mare, pauza mare si frecventa rara (un impuls la 1 – 4 sec).
Curentii dinamici:
Indicatiile curentilor dinamici
- stari posttraumatice: contuzii, entorse, luxatii;
- intinderi musculare;
- redori articulare;
- afectiuni reumatice: artroze reactivate, artrite, mialgii, manifestari abarticulare;
- tulburari circulatorii periferice: acrocianoza, boala varicoasa, stari dupa degeraturi sau arsuri, arteriopatii periferice obliterante;
- aplicatii segmentare vizand zonele neuro-reflexe in suferinte cu patogenie neurovegetativa ale stomacului, colecistului, colonului, astm bronsic.
Curentul electric de medie frecventa prezinta frecvente cuprinse intre 1000 – 100.000 Hz si are ca indicatii terapeutice: traumatologie (contuzii, entorse, luxatii, fracturi, hematoame posttraumatice); reumatologie (artrite, artroze, reumatism abarticular: tendinite, bursite, entezite, fibromialgii); neurologie (nevralgii, nevrite, pareze, paralizii); afectiuni vasculare(arteriopatii periferice stadiul I – II, varice stadiul I-II); ginecologie (anexite, metroanexite nespecifice); gastroenterologie (dischinezii biliare, boala ulceroasa, enteropatii functionale)
Contraindicatii: leziuni dermice de continuitate, infectii, procese inflamatorii purulente, stari febrile, implante metalice, tumori benigne, maligne, tuberculoza, aplicatii pe aria precordiala.
Curentul electric de inalta frecventa sunt curenti alternativi cu o frecventa medie mai mare de 500.000 oscilatii/ sec.
Acest tip de terapie cu unde scurte se foloseste in reumatologie, neurologie, cardiologie, aparat respirator, aparat digestiv, aparat urogenital, ginecologie, ORL, oftalmologie, stomatologie, dermatologie si endocrinologie.
Contraindicatii: procese inflamatorii acute cu supuratii, manifestari acute ale afectiunilor reumatice, afectiuni cu tendinte la hemoragii, procese neoplazice, prezenta pieselor metalice intratisulare, implant de pace-maker cardiac, ciclu menstrual si sarcina.
Contraindicatii ale electroterapiei:
- TBC activ
- tumori
- pacemarker cardiac
- boli cardiovasculare
- implanturi metalice si caracter malign
- implanturi auditive
- leziuni cutanate
- sangerare
- menstruatie
- femei insarcinate
- scleroza multipla
- inflamarile venelor si ale cailor limfatice
Terapia cu Ultrasunete
Fizioterapia cu ultrasunete reprezinta o modalitate de tratament ce a fost folosita de catre fizioterapeuti inca din anii 1940. Metoda de aplicare a ultrasunetelor se face cu ajutorul unui dispozitiv care se plaseaza direct pe piele si cu ajutorul unui gel conductor special. S-a demonstrat ca terapia cu ultrasunete accelereaza procesul de vindecare al tesuturilor, ajuta la relaxarea tisulara si la incalzirea tesuturilor, are roluri importante in imbunatatirea fluxului sangvin, precum si in vindecarea cicatricilor.
Efectele ultrasunetelor care se manifesta prin imbunatatirea fluxului sangvin pot fi folosite in reducerea edemului local si a proceselor inflamatorii cornice, precum si, conform unor studii recente, pentru a promova o mai buna vindecare a fracturilor osoase. Intensitatea ultrasunetelor poate fi ajustata in functie de efectul dorit. O intensitate marita se foloseste, de obicei, in cazurile in care scopul este vindecarea cicatricilor tisulare.
De asemenea, ultrasunetele pot fi folosite pentru a obtine efectul de fonoforeza. Aceasta reprezinta o metoda non-invaziva de administrare a medicamentelor in tesutul subcutanat, reprezentand o metoda imbunatatita de administrare a medicamentelor, fiind utila mai ales la pacientii care se tem de injectiile clasice. Cu ajutorul acestei tehnici, energia ultrasonica forteaza patrunderea medicatiei prin piele. Cortizonul, folosit pentru a reduce inflamatia, este una dintre cele mai frecvente substante administrate prin aceasta modalitate.
Cele mai frecvente patologii care sunt tratate cu ajutorul ultrasunetelor sunt reprezentate de leziuni de tesuturi moi precum tendinitele, procesele inflamatorii articulare cronice si spasmele musculare. Majoritatea leziunilor musculare si ligamentare pot beneficia de aplicarea de ultrasunete terapeutice.
Care este doza de ultrasunete ce trebuie aplicata?
Un tratament tipic de ultrasunete nu va dura mai mult de 3-5 minute. In cazurile in care se doreste vindecarea cicatricilor tisulare, tratamentul poate dura o perioada mai lunga. In timpul sedintei, proba ultrasonica se va misca in continuu. Astfel, pacientul nu va resimti nicio forma de disconfort. Alte patologii ce pot fi vindecate cu ajutorul ultrasunetelor includ tendinitele, procesele inflamatorii articulare cronice si spasmele musculare.
Efectele termice pot provoca o imbunatatile a extensibilitatii ligamentelor, tendoanelor si a capsulei articulare. In situatiile in care nu se doreste un efect termic, precum in leziunile recente ce implica procese inflamatorii acute, undele de ultrasunete pot fi transmise pulsatil si nu continuu.
Efectele terapeutice ale ultrasunetelor:
- efect vasodilatator
- efect analgezic
- efect miorelaxant
- efect metabolic
Indicatiile terapeutice:
- afectiuni post-traumatice (fracturi, entorse,luxatii, hematoame)
- reumatisme abarticulare (miozite, periartrite, tendinite, buriste)
- afectiuni reumatismale (poliartrita, spondilatropatii)
- nevralgii si nevrite
Contraindicatii ale ultrasunetelor:
- modificari tegumentare
- tumori
- febra si infectii
- insuficienta cardio-respiratorie
- varice, tromboze
- stari generale alterate