Mama si Copilul

Legatura dintre mama si copil se creaza inca de cand micutul isi incepe dezvoltarea in burtica acesteia si aceasta legatura nu este numai de natura fizica, fiind sustinuta de energia mamei si de dezvoltarea micutului din proprii sai nutrienti si din propriile sale celule, ci aceasta legatura este mult mai puternica de atat.
Se pare ca intre mama si copil se naste o relatie telepatica, fiecare avand zone comune de aura energetica. Aceasta legatura este una miraculoasa, neexplicata inca stiintific, insa s-a demonstrat ca o mamica poate simti de la distante foarte mari cand copilul sau este in pericol si de asemenea un copil (in general cand sunt mici) poate simti starea de spirit a mamicii sale chiar daca aceasta o mascheaza.

Acest tip de masaj le ajuta pe viitoarele mamici sa elimine disconfortul aparut in timpul sarcinii datorita modificarilor care au loc in aceasta perioada (hiperlordoza, durere a coloanei vertebrale, edeme ale membrelor inferioare)  si sa depaseasca mai usor momentul sarcinii.

Gimnastica este o metoda eficienta prin care o gravida isi pregateste corpul pentru marele moment al nasterii. Este important de stiut ca prin gimnastica din timpul sarcinii nu se urmareste tonifierea organismului sau slabitul, ci mai degraba mentinerea tonusului.
Cu ajutorul exercitiilor de gimnastica circulatia sangelui este facilitata, copilasul primeste mai multe substante nutritive si oxigen, iar toxinele sunt mult mai bine eliminate.
Urmand un program special conceput pentru gravide, viitoarele mamici vor exersa pozitii de travaliu, dar si metode de respiratie care le vor ajuta in acele momente unice sa fie puternice si pregatite pentru a-si intampina cu bucurie “sufletelul” mult asteptat.

Beneficiile gimnasticii prenatale:

 • durerile lombare (de mijloc) sunt eliminate prin formarea autocontrolului asupra aliniamentului corpului si posturii (“scoala spatelui” – metoda Zachrison);
 • cresterea mobilitatii articulare (in special articulatiile coxo-femurale si cele ale bazinului) prin exercitii cu mingii de gimnastica, folosite si in travaliu;
 • prevenirea aparitiei edemelor (umflarea mainilor si a picioarelor) prin exercittii speciale;
 • controlul greutatii corporale in vederea mentinerii ei la valori adecvate lunilor de sarcina;
 • realizarea autocontrolului planseului pelvi-perineal prin exercitii Kegel;
 • reeducarea miscarilor respiratorii toracice si diafragmatice, astfel exersand respiratiile pentru travaliu;

Pentru participarea la un program de gimnastica prenatala, este necesar sa fi trecut de primul trimestru de sarcina si sa ai acordul scris de la medicul obstetician .

– Gimnastica postnatala –

Gimnastica dupa nastere poate incepe la 2 – 4 saptamani dupa o nastere normala si la 6 saptamani dupa operatia de cezariana. Prin exercitiile specifice gimnasticii postnatale se va intari tonusul muscular afectat de sarcina, se vor ameliorarea durerile de spate cauzate de sarcina si de purtarea in brate a copilului si se va accelera metabolismul . Acestea ajuta foarte mult la reducerea depresiei instalata dupa nastere.

Gimnastica prenatala si gimnastica postnatala constituie elemente importante pentru a face din trecerea peste aceasta perioada, etapa importanta din viata unei femei – sarcina, travaliul si nasterea – un eveniment placut si cat mai confortabil.

Masajul bebelusului reprezinta o forma de “miscare” speciala, prin care, cu ajutorul kinetoterapeutului,  este tonifiata musculatura bebelusului. Activarea circulatiei sanguine, revigorarea bebelusului prin masajul talpilor, eliminarea toxinelor,  intarirea musculatorii accesorii care ajuta in respiratie bebelusul, toate sunt  efectul unui masaj, bland, dar ferm aplicat micutului din prima zi de viata.
Odata cu cresterea in varsta, masajul este dublat de gimnastica zilnica.

Gimnastica bebelusului este una dintre cele mai importante si utile metode de a stimula si tonifia musculatura micutului pentru a-l ajuta sa se dezvolte armonios si sa mearga mai repede. Gimnastica si in general miscarea fac parte din educatia bebelusilor. Miscarile blande, incep din prima zi. Gimnastica bebelusului se incepe din primele 2-3 luni.

Kinetoterapia pentru copii

Kinetoterapia se efectueaza prin mișcări pasive sau active, într-un mediu în care copilul tau se simte confortabil și în siguranță. Kinetoterapeutii lucrează cu copiii si prin joc ei reușesc:

 • să corecteze postura și aliniamentul corporal;
 • să crească mobilitatea articulară, forța musculară, dar și elasticitatea și rezistența;
 • să îmbunătățească echilibrul și controlul corporal;
 • să îl învețe să respire corect, să fie mai relaxat și să doarmă mai bine;
 • să asigure dezvoltarea normală și armonioasă a organismului.
Afectiuni tratate prin kinetoterapie: entorse, luxații, fracturi sau recuperări după intervenții chirurgicale, până la tulburări de statică ale membrelor inferioare, congenitale sau dobândite (luxații congenitale de șold – instabilitate a șoldului întâlnită la nou-născuți), picior strâmb, deviații de coloană vertebrală (cifoze, scolioze, hiperlordoze, cifolordoze, cifoscolioze), torticolis sau platfus și boli neuromotorii, până la efectele sindromului Down sau complicațiile obezității.