,

Talus valgus

Talus valgus - Apollus Institute

Talus valgus

Talus valgus este o pozitie vicioasa a piciorului caracterizata printr-o flexie dorsala exagerata a piciorului care poate atinge fata antero-laterala a tibiei.

Cauze
Talus valgus poate avea mai multe cauze. Cel mai frecvent este cauzat de pozitia intrauterina (pozitie inghesuita, sarcini gemelare, pozitie pelvina, fat cu greutate mare), dar poate avea si cauze genetice.
In unele cazuri aceasta afectiune se poate asocia cu displazie de sold, de aceea se recomanda ecografie de sold intre 1-3 luni. Aceasta pozitie vicioasa a piciorului se poate asocia si cu picior plat.

Tratament

  • in cazurile usoare, talus valgus se poate corecta de la sine in primii 4 ani de viata pana la definitivarea calcaturii.
  •  in cazurile grave este necesara ortezare, gipsare sau chiar tratament chirurgical.
  • in cazul acestei afectiuni, kinetoterapia este indicata pentru o recuperare sigura si mai rapida. Tratamentul de recuperare consta in miscari pasive ale piciorului si masaj in zona scobiturii plantare si pe fata interna a gambei pentru stimularea musculaturii responsabile de mentinerea unui arc plantar medial si lateral normal. Aceste exercitii de stimulare sunt facute atat de catre kinetoterapeut cat si de mama la domiciliu.
  • in unele cazuri, la varsta mersului, pe langa tratamentul de recuperare copiii trebuie sa poarte ghete cu sustinator plantar si caramb inalt.
  • diagnosticarea precoce a tal-valg-ului si inceperea cat mai rapida a kinetoterapiei sunt foarte importante in recuperarea acestei afectiuni.