Torticolisul congenital
Torticolisul congenital este o scurtare a muschiului sternocleidomastoidian .
Simptomatologie
Copilul care are aceasta afectiune are capul inclinat pe partea afectata (a muschiului scurtat) si rasucit spre partea opusa. Se va abserva o preferinta a copilului de a dormi sau a privi mai mult catre o parte.
Cauze
Cel mai des copiii dezvolta torticolis intrauterin din cauza pozitiei ” inghesuite”, mai ales daca coboara devreme cu capul in bazinul mamei si raman „blocati” acolo mult timp.
Mai poate aparea si in timpul unei nasteri fortate sau cand se folosesc vid extractorul sau forcepsul deoarece se face o intindere a muschiului si se creeaza o contractura sau o lezare a muschiului creandu-se o zona cicatriciala care poate „strange” muschiul.
Torticolisul mai poate aparea si dupa nastere daca parintii obisnuiesc sa tina copilul mai mult pe un umar, pe o mana, mama sa il tina mai mult la un san sau sa il culce mai mult pe o parte decat pe cealalta.
Tratament
Torticolisul congenital se tratateaza cu ajutorul unor exercitii blande care intind muschiul scurtat.
Aceste exercitii sunt realizate de catre Kinteoterapeut si de catre parinti la domiciliu.
Daca in 2-3 luni torticolisul nu se amelioreaza se recomanda un consult ortopedic amanuntit deoarece acesta poate avea alte cauze.
Recuperarea torticolisului congenital este cu atat mai rapida si mai putin dureroasa cu cat exercitiile se incep mai repede.